Перехідне молоко

Перехідне молоко

“Сара Моррісон, Ph.D., W.H. інститут Miner”

У перші три дні після отелення, молоко, що виробляє корова, змінює свій склад, бо воно переходить від молозива до цільного молока. Цей перехід займає приблизно шість доїнь після отелення (або три дні), щоб цей перехід відбувся. Перехідне молоко забезпечує менш концентровані поживні речовини та біоактивні речовини, ніж молозиво, але все ж таки більш концентровані, ніж цільне молоко.

Біоактивна речовина – це компонент, що має біологічний ефект. Це загальний термін, але останнім часом він наробив досить багато галасу. Біоактивні речовини в молоці або в молозиві можуть включати білки, жирні кислоти, гормони та інше, які не обов’язково сприяють харчуванню теляти, але можуть взаємодіяти з організмом теляти, або на місцевому рівні (тобто шлунково-кишковий тракт) або системно діючи на все тіло теляти. Окрім того, додаткові поживні речовини в молозиві та перехідному молоці сприяють росту теляти та стимулюють ранній розвиток кишківника.

Дослідження Мічиганського університету оцінювало ефект раннього годування замінником молока, перехідним молоком або 50:50 замінником молозива і замінником молока від 2-4 дня життя. Телят годували наступним чином: двічі годували замінником молозива одразу після народження. Потім на другий день життя телят починали годувати три рази в день 1,89л на годівлю. Замінник молока [27.8% протеїн та 10.3% жир (суха речовина), що забезпечувало 1.17 Mcal метаболічної енергії (МЕ) на годівлю], пастеризоване перехідне молоко (25.9% жир, 41.8% протеїн, та 1.5 г/л IgG, що містить 1.44 Mcal МЕ на годування), або 50:50 суміш замінника молока та замінник молозива, що забезпечувала (14.6% жир, 38.6% протеїн, 15 г/л IgG, з 1.28 Mcal МЕ на годування). На малюнку показано кількість жирів та протеїну, що забезпечуються різними кормами, про які повідомляється у цьому дослідженні.

Склад поживних речовин та IgG виміряні в перехідному молоці до пастеризації був вище, ніж після пастеризації. Це ймовірно результат використаної техніки пастеризації. У цьому дослідженні вони пастеризували перехідне молоко при 161°F (71.7°C) протягом 15 секунд, що напевно денатурувало деякі білки в перехідному молоці. Згідно рекомендації Доктора Сандра Годден найкращі методи теплової обробки молозива становлять 140°F (60°C) протягом 60 хвилин через IgG та високий вміст твердих речовин. В інституті Miner також обробляють перехідне молоко, дотримуючись рекомендацій пастеризації молозива, через високий вміст твердих речовин.
У 4 добовому віці телят годували та утримували однаково, а також вимірювали масу тіла, брали зразки крові та отримували показники здоров’я протягом усього періоду до відлучення.
Телята, яких годували як перехідним молоком так і сумішшю 50:50, мали на кінець періоду перед відлученням більшу масу тіла 6.6 фут (3 кг) порівняно з групою, що отримувала тільки замінник молока. Телята, яких годували лише замінником молока, набрали 1.23 фунт/день (0.56 кг/день), тоді як телята, яких годували перехідним молоком та сумішшю 50:50 набрали 1.37 фунт/день (0.62 кг/день).
Різні рівні енергії між дієтами, якими годували, від 2-го дня до 4-го дня пояснює деяку, але не всю різницю у приростах. Автори підрахували, що додаткові поживні речовини спожиті телятами, яких годували перехідним молоком та сумішшю 50:50 становитимуть 2.84 фунтів (1.29 кг) приросту для телят, яких годують перехідним молоком, та (1.26 фунт) 0.57 кг для замінника молозива. Тому, різниця між зростанням могла б мати залишковий ефект після закінчення експерименту на 4 день. Відмінностей у стані здоров’я не було, загальна частота захворювань була дуже низькою у всіх групах. Показано, що молозиво та перехідне молоко сприяють дозріванню кишечника, збільшують здатність смоктання та ефективність травлення. Отже, різниця, яка спостерігається від годування перехідним молоком або замінником молозива, може полягати в інших біоактивних речовинах та їх дії на розвиток.
Ми продовжуємо вивчати більше це питання; однак, схоже є сприятливі наслідки від годування перехідним молоком телят у перші два дні життя після годування молозивом. Як і молозивом, важливо годувати чистим перехідним молоком, тобто молоком, що пройшло термічну обробку.
Сара Моррісон, доктор наук, співробітник Інституту сільського господарства імені Вільяма Х. Майнера в Чазі, штат Нью-Йорк. Сара виросла на молочній фермі своєї родини в окрузі Аддісон, штат Вермонт. Вона має ступінь бакалавра в галузі тваринництва у Вермонтському університеті, а також ступінь магістра і кандидата наук, Університет Іллінойс. Її дослідження в Miner зосереджені на харчуванні молочної худоби та управлінні, з акцентом на телят і телиць.

Фотозвіт

Перехідне молоко
Перехідне молоко
Зворотній зв'язок