Безпечно відкриваємо потенціал рубця

Безпечно відкриваємо потенціал рубця

Оскільки рубець є однією з найбільш важливих частин в шлунково-кишковому тракті корови необхідно зберігати його здоровим. Без нормально функціонуючого рубця корови ніколи не досягнуть високої продуктивності та довголіття, до яких прагне фермер.

Висока молочна продуктивність і висока ефективність годівлі при збалансованому раціоні будуть досягнуті тільки в тому випадку, якщо рубець залишається здоровим. Оптимізувавши рівень рН рубця, ми зможемо виробляти більше молока ефективним і вигідним способом. На жаль, корови часто мають справу з підгострим і гострим ацидозом рубця, що, як наслідок, відображається на продуктивності та здоров’ї тварин. Ацидоз рубця – порушення обміну речовин, що виявляється в гострій, але частіше підгострій формі. У разі гострого ацидозу рубця рівень рН знижується нижче 4,8 протягом тривалого періоду (більше 24 годин). Різке збільшення споживання швидко перетравлюваних вуглеводів призводить до накопичення молочної кислоти в рубці. Клінічними ознаками являються втрата ваги, біль в рубці, прискорене дихання, серцебиття і т. д. На щастя, проявів гострого ацидозу рубця дуже мало у великої рогатої худоби.

Підгострий ацидоз – частіший і не діагностований

Підгострий ацидоз рубця зустрічається набагато частіше на професійних молочних фермах і викликаний накопиченням летких жирних кислот (ЛЖК) в рубці (не діагностується). Якщо виробництво ЛЖК перевищує здатність абсорбції рубця, рівень рН знижується. Підгострий ацидоз рубця характеризується повторюваними періодами зниження рівня рН нижче 5,5, тривалістю від декількох хвилин до декількох годин. Особливо тривалі періоди низького рН надають руйнівний вплив на здоров’я і продуктивність тварин. Не повне перетравлення клітковини, зниження абсорбційної спроможності епітелію рубця і, що не менш важливо, пошкоджений епітелій рубця є найбільш негативними наслідками підгострого ацидозу рубця. Багато досліджень показують, що у 19-26% всіх молочних корів проявлявся підгострий ацидоз.

Розрахований ≠ споживаний раціон

Ацидоз рубця, в його гострій або підгострій формі, головним чином викликаний дисбалансом в спожитому  раціоні. Важливо наголосити на слові «спожитому», тому що велика частина раціонів розраховується правильним чином. Це, однак, не гарантує, що корова з’їдає те, що розраховується, або що аналіз грубих кормів правильний. При певних обставинах, таких як хвороба, кульгавість, тепловий стрес і т.д, у корів знижується споживання корму. Якщо корм не буде належним чином перемішаний, існує ризик того, що корови спочатку оберуть зернові корми і зменшать споживання грубих.

Негативні наслідки ацидозу рубця

Негативний короткостроковий вплив ацидозу рубця добре відомі багатьом фермерам. Хоча зниження виробництва жиру є найбільш важливим короткостроковим ефектом, довгостроковий вплив може мати значно більш негативні наслідки. При низькому рівні рН впродовж короткого періоду всмоктування поживних речовин буде знижуватися і знову збільшиться при відновленні рівня рН рубця. Проте, при більш тривалому періоді низького рівня рН, епітеліальні стінки рубця можуть бути схильні до хронічного впливу, що призведе до більш низької абсорбції. Інший негативний вплив – переміщення ліпополісахаридів (ЛПС) під час ацидозу рубця. ЛПС є бактеріальні ендотоксини, які викликають запалення, коли переміщаються з рубця в кровообіг. У період ацидозу рубця концентрація ЛПС в крові може бути в 10-20 разів вище, ніж при нормальних умовах.

Стратегія годівлі

Більшість високопродуктивних корів обмежені здатністю епітелію рубця до всмоктування, що робить неможливим збільшити виробництво і якість молока. Це означає, що найбільший плюс в продуктивності повинен виходити від рубця. Часто поради орієнтовані на більш високе споживання клітковини. Однак, при гарній стратегії годування можна збільшити щільність раціону без будь-яких негативних наслідків для здоров’я рубця. Разом з хорошим менеджментом годівлі, враховуючи запобігання сепаруванню, високоякісна буферна суміш призведе до більш високої ефективності та зниження ризику ацидозу рубця. Щоб досягати більш високої продуктивності молока, комбінація менеджменту годівлі та буферного продукту буде важливим ключем до успіху. Для забезпечення оптимального результату потрібен хороший буфер. На практиці часто використовують лише бікарбонат натрію (сода), що має велику буферну ємність, але тільки протягом короткого періоду часу. Крім того, бікарбонат натрію також буде підвищувати рівень рН, коли це не є необхідним, з несприятливим впливом на ефективність рубця в результаті. Щоб отримати хороший профіль буферизації по всьому об’єму рубця, необхідно мати хорошу комбінацію швидких, помірних і повільних буферних продуктів (рис. 1).

Малюнок 1. Хороший профіль буферизації містить комбінацію швидких, помірних і повільних буферизується (всмоктуються) продуктів.

У той же час, важливо управляти популяцією бактерій в потрібному напрямку. Поряд з буферизацією та управлінням популяцією бактерій, певні буферні продукти також можуть протистояти окислювальному стресу у тварини. Окислювальний стрес, викликаний ацидозом рубця і / або тепловим стресом, збільшує кількість вільних радикалів, які руйнують клітини організму і зменшують бар’єрні функції епітеліальних клітин, які збільшують приплив, наприклад, ендотоксинів, патогенів та т. Д. (Рис.2)

Малюнок 2. Окислювальний стрес, що викликає порушення функції епітеліального бар’єру (джерело зображення: вхід люмінальной антигенів з порушенням щільних контактів, Suzuki, 2013).

У комбінації з більш високим переміщенням ендотоксинів (ЛПС), викликаних ацидозом в нирках, ризик захворювань значно зросте.

На закінчення, з хорошою стратегією можна безпечно розблокувати потенціал рубця, щоб полегшити використання енергетично ємних  раціонів, а отже, збільшуючи виробництво молока.

Автор: Хенка Сплінтер, менеджер по продукції для ВРХ, Nuscience, Бельгія.

Переклад: Прокопець О.В., консультант з годівлі тварин ТОВ «ТД «Бізарт»